Aivoverenkiertohäiriö

Mikä on Aivoverenkiertohäiriö (AVH) ja mistä se johtuu?Aivoverenkiertohäiriöllä (AVH) tarkoitetaan aivojen verenkiertohäiriötä, mikä johtuu valtimon tukoksen aiheuttamasta aivoinfarktista (80%) tai aivoverenvuodosta (20%).

Aivoverenvuodossa valtimosuoni repeää, jonka seurauksena verta vuotaa aivoaineeseen (ICH) tai lukinkalvon alaiseen tilaan (SAV). SAV johtuu usein synnynnäisen pullistuman (aneurysman) repeämisestä valtimosuonessa.


TIA -kohtaus on ohimenevä aivoverenkiertohäiriö, joka kestää tyypillisimmin 2- 15 minuuttia. Kohtauksen oireet ovat samat kuin aivoninfarktissa. Sairastettu TIA -kohtaus on vakava merkki uhkaavasta aivoinfarktista.


Aivoinfarktissa aivoihin verta tuovat valtimosuonet kovettuvat ja ahtautuvat. Suoneen syntyy tukos, valtimo tukkeutuu ja aivokudos jää ilman verenkiertoa ja happea. Tukkeuma voi johtua verihyytymästä aivovaltimossa, sydämessä tai kaulavaltimossa. Joka päivä 68 suomalaista sairastuu aivoverenkiertohäiriöön. Vuodessa tämä tarkoittaa 25 000 uutta sairastunutta. Aivoinfarktin saa vuosittain noin 18 000 suomalaista ja aivoverenvuodon noin 1 800 suomalaista. Noin 2 500 henkilöllä aivoinfarkti uusiutuu vuoden sisällä. Ohimenevän aivoverenkiertohäiriön (TIA) saa noin 5 000 henkilöä. Vuonna 2015 on arvioitu, että Suomessa on noin 100 000 Aivoverenkiertohäiriöön sairastunutta.

Vuosittain Aivoverenkiertohäiriöihin menehtyy vajaat 5000 suomalaista. AVH on kolmanneksi yleisin kuolinsyy.

Aivoinfarktipotilaista joka toiselle jää pysyvä haitta, puolelle heistä vaikea-asteinen. Aivoverenkiertohäiriöön sairastuneista monillejää pysyviä oireita, joka vaikeuttaa heidän jokapäiväistä elämäänsä. Toisaalta taas joka neljäs toipuu oireettomaksi, yli puolet omatoimisiksi ja vain joka seitsemäs tarvitsee laitoshoitoa. 

Tunnista oireet!
Aivoverenkiertohäiriöön viittaavia oireita ovat äkillisesti alkaneet:

  • Halvausoireet: Toisen puolen raajojen heikkous, voimattomuus ja/tai tunnottomuus tai holtittomuus
  • Suupielen roikkuminen
  • Puhekyvyn häiriö
  • Näköhäiriö: Toisen tai molempien silmien näköhäiriö tai kaksoiskuvat
  • Tasapainohäiriö ja kävelyvaikeus, voimakas huimaus yhdessä
  • Aivoverenvuorossa saattaa esiintyä myös voimakasta, äkillistä päänsärkyä ja oksentelua
  • Oireena voi olla yksi tai useampi näistä.

Nopeus on aivojen pelastus - soita 112

Soita välittömästi hätänumeroon 112, jos sinulle tai läheisellesi ilmaantuu äkillisesti jokin aivoverenkiertohäiriöön viittaavista oireista. Vaikka oireet menisivät kokonaan ohi (TIA), älä jää odottelemaan oireiden häviämistä vaan soita silti yleiseen hätänumeroon 112.